joi, 19 noiembrie 2009

Efectele Crizei

Declinul constructiilor afecteaza afaceri conexe
Catalin Ungureanu, fondatorul companiei Inox Style, care produce decoratiuni din inox, cu afaceri de 300.000 de euro, a declarat ca activitatea s-a redus incepand cu acest an, dat fiind faptul ca sunt foarte multe proiecte de constructii oprite sau amanate, pentru care furniza aceste decoratiuni.
"Am micsorat pretul produselor pe care le oferim de la inceputul anului. In aceasta perioada nu am mai acordat mariri de salarii si am facut si disponibilizari", a spus el.
Aceasta situatie economica a adus si cateva lucruri bune pe piata imobiliara, in opinia antreprenorului.
"In primul rand au disparut asa-zisii agenti imobiliari cu ochelari de soare si cu jeep-uri care nu aduceau nicio valoare in tranzactii de fapt. Timp de un an am umblat cu o geanta cu 200.000 de euro pentru a achizitiona un teren. In aceasta perioada am avut parte de intalniri cu acest tip de agenti imobiliari care se aratau deranjati cand le spuneam despre ce suma este vorba", a mentionat Ungureanu. Si Razvan Diaconescu considera ca un aspect pozitiv al crizei economice este faptul ca vor fi preturi corecte pe piata imobiliara.
Al doilea lucru pozitiv, ca urmare a acestei crize economice, este reprezentat de imbunatatirea serviciilor si faptul ca partenerii sunt mult mai punctuali. Mai mult, daca inainte de criza economica dura cateva luni sa convinga companiile mari, inclusiv din strainatate, sa devina partenere, in acest moment Ungureanu apreciaza ca primeste cate 10-20 de e-mailuri pe zi cu oferte de colaborare.
"Trebuie practic sa mai gasim o piata de desfacere, aceasta ar fi problema", a spus el. Sectorul imobiliar trebuie deblocat in acest sens. "Nu am vazut nicio masura concreta din partea statului pana acum. Cred ca pot vorbi doar de masuri antideblocare pentru industria imobiliara si pentru mediul de afaceri in general", a precizat el.
Antreprenorul a mai adaugat ca masura legata de introducerea impozitului forfetar va stimula lucrul la negru sau in cel mai bun caz desfasurarea activitatii sub forma de persoana fizica autorizata (PFA), in loc de societate comerciala. "Anul trecut eu am platit cateva mii de euro impozitul pe profit. Anul acesta nu stiu daca voi mai avea profit", a spus el.
Subventiile pentru angajarea somerilor ar fi bune, dar problema este ca birocratia pentru obtinerea banilor este foarte mare, iar beneficiul foarte redus.
"Statul ar trebui sa ofere anumite subventii companiilor care angajeaza someri. Trebuie sa se ia o masura in acest sens, dar sa si rezolve birocratia. Eu am angajat in urma cu cativa ani o persoana somera si dupa trei saptamani s-a prezentat la sediul companiei un reprezentant de la agentia de ocupare a fortei de munca pentru a ma informa ca pot economisi 200-300 de lei pe acest angajat, ca ajutor din partea statului. Dupa o luna de umblat dupa hartii pentru a beneficia de acest ajutor, am renuntat", a spus el.


Sursa :Ziarul Financiar

Niciun comentariu: